Franco Pace

A hajósok által világszerte jól ismert és elismert, az

Olaszországban, Triesztben élő Franco Pace több, mint 40 éve fotózza a végtelen vizeket. 

Pályafutását festőként kezdte, de hamar áttért a fotózásra, amellyel hívebben tudja visszaadni azt a miliőt, amely foglalkoztatja: a tengerek és vitorlázás világát.

Végig hajózza a legfontosabb sporteseményeket: ugyanúgy lencsevégre kapja az Olimpiai Hajóosztályok versenyeit, mint a professzionális Amerikai Kupa eseményeit, de érdeklődéssel fordul a csodálatos klasszikus yachtok, a különleges magas árbocozatú hajók és munkahajók felé is.

A tengereket járva szemtanúja volt számtalan megdöbbentő, vagy éppenséggel lenyűgöző természeti jelenségnek, környezetnek: a szörnyűséges viharnak Fastnet-nél 1979-ben; a Dion fedélzetén elhajózott a patagoniai fjordok mellett, le egészen a Déli-sarkig 1980-ban; hajón tapasztalta meg a cunami pusztítását Thaiföldön 2004-ben.

Minden évben, a több ezer elkészült fotóból a leglátványosabbakat reprodukálja, megdöbbentő szépségű poszterek, naptárak formájában. Az évek során számtalan képeskönyvet is kiadott, melyekben különböző szempontok szerint csoportosította a legszebb vitorlás képeit, vagy a híres hajóépítő műhelyekben folyó munkák menetét mutatta be egy-egy ismert hajó megépítésén vagy felújításán keresztül.

Franco Pace fotóiból Európa-szerte és Amerikában is számtalan kiállítást rendeztek pl. Párizsban a Georges Pompidou Center-ben, 2009-ben Triestben, és volt egy nagy sikert aratott bemutatkozása Miamiban is.